Składniki
- 90 g białek od @farmabialka.pl
- 1 opakowanie galaretki bez żelatyny
- 1 łyżka agaru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Dodajemy 1 łyżkę agaru i wszystko dokładnie mieszamy. Galaretkę odstawiamy do wystudzenia ale powinna być jeszcze płynna. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy ją do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe do mieszanki i lekko mieszamy. Masę przekładamy do małych foremek i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, aby dobrze stężał. Przed podaniem możemy udekorować wiórkami kokosowymi lub owocami.