
Składniki
- 250 g suchego maku
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 5-6 jabłek
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, pokrojone orzechy włoskie)
- 2 szklanki gorącego mleka
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mak zalewamy mlekiem do przykrycia, studzimy i dokładnie odciskamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy starte jabłka i mak, cały czas ucierając. Następnie dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładnie mieszamy z masą makową. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C około 55 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.