Makowiec japoński

Makowiec japoński
Makowiec japoński

Składniki

  • 250 g suchego maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, pokrojone orzechy włoskie)
  • 2 szklanki gorącego mleka

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mak zalewamy mlekiem do przykrycia, studzimy i dokładnie odciskamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy starte jabłka i mak, cały czas ucierając. Następnie dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładnie mieszamy z masą makową. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C około 55 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram