Składniki
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku( rozdrobnionego )
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa( bez żelatyny )
- 1 galaretka agrestowa ( bez żelatyny )
Dodatkowo:
- owoce granatu lub inne owoce np. maliny, porzeczki lub borówki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto przygotowujemy w tortownicy( u mnie średnica 26 cm ).
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy na sitku i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie powoli wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta na wysokości około 2/3 ciasta. Obcięte ciasto kruszymy palcami, dół ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i studzimy. Ostudzoną wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie kroimy galaretkę agrestową w kostkę. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników, dodajemy pokrojoną galaretkę agrestową i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, na wierzch dajemy pokruszone ciasto, lekko dociskamy. Na wierzchu układamy owoce i wstawiamy do lodówki.