
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna Kasia
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe z cukrem
- 1 l mleka
Dodatkowo:
- 450 g dżemu z porzeczki
Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm).
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę. Wykładamy dżem i równomiernie go rozkładamy. Gotujemy budyń i jeszcze gorący wykładamy na warstwę z dżemem. Następnie ucieramy na tarce na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.