Kruche ciasto kakaowe z budyniem

Kruche ciasto kakaowe z budyniem
Kruche ciasto kakaowe z budyniem

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna Kasia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 l mleka

Dodatkowo:

  • 450 g dżemu z porzeczki

Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm).

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę. Wykładamy dżem i równomiernie go rozkładamy. Gotujemy budyń i jeszcze gorący wykładamy na warstwę z dżemem. Następnie ucieramy na tarce na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram