Składniki
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 160 g groszku ptysiowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy ponad połowę mleka, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu aż wszystko dokładnie się rozpuści. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, obie mąki, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się mleka i często mieszamy. Gotujemy aż powstanie nam gęsty budyń. Odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Na dno tortownicy( u mnie tortownica 26 cm) wsypujemy połowę groszku ptysiowego. Następnie wykładamy krem budyniowy i wysypujemy resztę groszku ptysiowego. Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.