Karpatka bez pieczenia

Składniki

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 160 g groszku ptysiowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy ponad połowę mleka, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu aż wszystko dokładnie się rozpuści. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, obie mąki, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się mleka i często mieszamy. Gotujemy aż powstanie nam gęsty budyń. Odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Na dno tortownicy( u mnie tortownica 26 cm) wsypujemy połowę groszku ptysiowego. Następnie wykładamy krem budyniowy i wysypujemy resztę groszku ptysiowego. Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram