
Karpatka
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto:
W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu kiedy masa będzie gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksujemy lub energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25x35cm). Pieczemy każdą warstwę osobno w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C przez około 25-30 minut, aż będzie złota i wyrośnięta.
Krem:
W połowie mleka mieszamy cukier oraz obie mąki. Drugą połowę mleka zagotowujemy. Wlewamy mieszankę z żółtkami do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Składanie karpatki:
Na jeden blat ciasta wykładamy krem i rozkładamy go równomiernie. Przykrywamy drugim blatem ciasta i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i posypujemy cukrem pudrem.