Karpatka

Karpatka

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto:

W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu kiedy masa będzie gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksujemy lub energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25x35cm). Pieczemy każdą warstwę osobno w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C przez około 25-30 minut, aż będzie złota i wyrośnięta.

Krem:

W połowie mleka mieszamy cukier oraz obie mąki. Drugą połowę mleka zagotowujemy. Wlewamy mieszankę z żółtkami do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

Składanie karpatki:

Na jeden blat ciasta wykładamy krem i rozkładamy go równomiernie. Przykrywamy drugim blatem ciasta i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram