Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny zimnej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 litr mleka

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • kilka łyżek bułki tartej

Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm)

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy – mąkę, margarynę, cukier puder, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą, większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę (prostokątną), nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci). Na to obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Gotujemy budyń i gorący wylewamy na jabłka. Następnie ucieramy na tarce na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy 45-50 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram