
Składniki
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny zimnej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe z cukrem
- 1 litr mleka
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- kilka łyżek bułki tartej
Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm)
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy – mąkę, margarynę, cukier puder, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą, większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę (prostokątną), nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci). Na to obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Gotujemy budyń i gorący wylewamy na jabłka. Następnie ucieramy na tarce na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy 45-50 minut.