
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 8 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- cukier puder do posypania
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce do pieczenia babki.
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wlewamy wodę i olej, mieszamy do połączenia się składników. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do foremki, do drugiej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na jasną część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem.