Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka
Dwukolorowa babka

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier puder do posypania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce do pieczenia babki.

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wlewamy wodę i olej, mieszamy do połączenia się składników. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do foremki, do drugiej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na jasną część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram