
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, cały czas miksując. Wlewamy powoli mleko, miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy truskawki pozbawione szypułek i pokrojone na połówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.