Ciasto z surowego buraka

Ciasto z surowego buraka
Ciasto z surowego buraka

Składniki

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 niepełne szklanki startych buraków
  • 7 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • owoce granatu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy cukier, jajka, kakao, olej, cukier waniliowy, sól i wszystko razem mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy odciśnięte buraki i jeszcze raz masę dokładnie mieszamy. Przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy), polewamy ciasto i posypujemy owocami granatu lub posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram