
Składniki
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki startych buraków
- 7 łyżek kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- owoce granatu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy cukier, jajka, kakao, olej, cukier waniliowy, sól i wszystko razem mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy odciśnięte buraki i jeszcze raz masę dokładnie mieszamy. Przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy), polewamy ciasto i posypujemy owocami granatu lub posypujemy cukrem pudrem.