Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę przez około 10 minut. Powoli cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy umyty i pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram