
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 500 g rabarbaru
- cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę przez około 10 minut. Powoli cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy umyty i pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.