Ciasto z pomarańczami

Składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej( u mnie foremka 26 cm).

Sposób przygotowania

Pomarańcze dokładnie szorujemy, skórę tarkujemy na małych oczkach tarki. Z pomarańczy usuwamy pestki i białe części. Dodajemy startą skórę z pomarańczy i całość dokładnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na małych obrotach. Na końcu dodajemy masę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy rzucić nim, żeby nie opadło. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram