Składniki
- 2 duże pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej( u mnie foremka 26 cm).
Sposób przygotowania
Pomarańcze dokładnie szorujemy, skórę tarkujemy na małych oczkach tarki. Z pomarańczy usuwamy pestki i białe części. Dodajemy startą skórę z pomarańczy i całość dokładnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na małych obrotach. Na końcu dodajemy masę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy rzucić nim, żeby nie opadło. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.