Ciasto z mascarpone z truskawkami

Ciasto z mascarpone z truskawkami
Ciasto z mascarpone z truskawkami

Składniki

Spód ciasta:

  • 20 łyżek płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • 2 serki mascarpone
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Ciasto przygotowujemy w foremce tortowej (u mnie foremka 26 cm)

Sposób przygotowania

Płatki owsiane blendujemy, masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski dajemy płatki, kakao, miód następnie dodajemy masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem do ciasta, serki mascarpone mieszamy ze śmietaną, sokiem, skórką otartą z cytryny i miodem. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram