
Składniki
Spód ciasta:
- 20 łyżek płatków owsianych
- 120 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
Krem:
- 2 serki mascarpone
- 200 g śmietany 18 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 4 łyżki miodu
- 1/2 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Ciasto przygotowujemy w foremce tortowej (u mnie foremka 26 cm)
Sposób przygotowania
Płatki owsiane blendujemy, masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski dajemy płatki, kakao, miód następnie dodajemy masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem do ciasta, serki mascarpone mieszamy ze śmietaną, sokiem, skórką otartą z cytryny i miodem. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.