
Składniki
- 6 jabłek
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Orzechy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Jeszcze chwilę ubijamy i dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Powoli wlewamy olej i dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Masę dokładnie miksujemy, dodajemy jabłka i orzechy. Mieszamy drewnianą łyżką, przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniach C przez około 50 minut.