Składniki
Ciasto:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 jajka
- 7 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce granatu
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm) .
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy pod zimną wodą, odcedzamy, przekładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i znowu blendujemy. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy) . Po ostudzeniu ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy owocami granatu.