Ciasto z czerwonej fasoli

Składniki

Ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 7 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce granatu

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm) .

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy pod zimną wodą, odcedzamy, przekładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i znowu blendujemy. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy) . Po ostudzeniu ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy owocami granatu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram