Ciasto z cieciorki

Ciasto z cieciorki
Ciasto z cieciorki

Składniki

Ciasto:

  • 400 g cieciorki z puszki
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • kilka truskawek do dekoracji

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Masło, olej i cukier rozpuszczamy w małym garnuszku. Odstawiamy z ognia i dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Mieszamy aż całkowicie czekolada się rozpuści. Cieciorkę odcedzamy na sitku, przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę czekoladowa, jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko razem miksujemy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku( nie gotujemy) i polewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram