
Składniki
Ciasto:
- 400 g cieciorki z puszki
- 150 g masła
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Polewa:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- kilka truskawek do dekoracji
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, olej i cukier rozpuszczamy w małym garnuszku. Odstawiamy z ognia i dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Mieszamy aż całkowicie czekolada się rozpuści. Cieciorkę odcedzamy na sitku, przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę czekoladowa, jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko razem miksujemy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku( nie gotujemy) i polewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.