
Składniki
Ciasto kruche:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
Pianka budyniowa:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (może też być czekoladowy lub malinowy)
- 1/2 szklanki oleju o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500-600 g owoców mogą być: truskawki, maliny, rabarbar, borówka lub mrożone maliny (tylko wcześniej nie rozmrażamy)
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części (40% i 60%}. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na wcześniej przygotowaną foremkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy piankę budyniową. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy proszek budyniowy i bardzo powoli wlewamy olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na wystudzony spód. Następnie wykładamy równomiernie umyte i osuszone owoce. Na końcu ścieramy drugi kawałek ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40-45 minut.