Składniki
- puszka brzoskwiń
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 160 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek, brzoskwinie przekładamy na sitko. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli mleko i dokładnie mieszamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 35 minut. Ciasto po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.