Ciasto z brzoskwiniami

Składniki

  • puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 160 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, brzoskwinie przekładamy na sitko. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli mleko i dokładnie mieszamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 35 minut. Ciasto po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram