Ciasto szpinakowe

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • owoce granatu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).

Sposób przygotowania

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Przekładamy do wysokiego naczynia, dolewamy olej i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę, mieszamy cukier puder z wyciśniętym sokiem z cytryny. Polewamy ciasto i dekorujemy owocami granatu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram