
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 120 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- owoce granatu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).
Sposób przygotowania
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Przekładamy do wysokiego naczynia, dolewamy olej i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę, mieszamy cukier puder z wyciśniętym sokiem z cytryny. Polewamy ciasto i dekorujemy owocami granatu.