
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 2 szklanki rozgniecionych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
Krem:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21cm)
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 placki. Dwa placki pieczemy osobno w 170 stopniach C przez około 8-12 minut na złoty kolor. Składniki na masę orzechowa przekładamy do garnka. Chwilę gotujemy i gorącą przekładamy na 3 placek, pieczemy w 170 stopniach C 13 minut. W międzyczasie mieszamy składniki na krem (oprócz masła) i gotujemy budyń. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Mikserem mieszamy masło na puszystą masę i po 1 łyżce dodajemy przestudzony budyń, cały czas mieszając. Placki przekładamy kremem, na wierzch kładziemy placek z orzechami.