Ciasto snikers

Ciasto snikers
Ciasto snikers

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 2 szklanki rozgniecionych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej

Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21cm)

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 placki. Dwa placki pieczemy osobno w 170 stopniach C przez około 8-12 minut na złoty kolor. Składniki na masę orzechowa przekładamy do garnka. Chwilę gotujemy i gorącą przekładamy na 3 placek, pieczemy w 170 stopniach C 13 minut. W międzyczasie mieszamy składniki na krem (oprócz masła) i gotujemy budyń. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Mikserem mieszamy masło na puszystą masę i po 1 łyżce dodajemy przestudzony budyń, cały czas mieszając. Placki przekładamy kremem, na wierzch kładziemy placek z orzechami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram