Ciasto skubaniec

Ciasto skubaniec
Ciasto skubaniec

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana bezowa:

  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Łączymy i dzielimy na trzy równe części. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jedną jasną i ciemną część ciasta odkładamy do zamrażalnika na około pół godziny. Drugą jasną część ciasta równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowaną foremkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni C przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy dżem wiśniowy i następnie ścieramy ciemną część ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę bezową wykładamy na dżem i na koniec ścieramy jasną część ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 30 minut przy zamkniętym piekarniku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram