Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana bezowa:
- 5 białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 400 g dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Łączymy i dzielimy na trzy równe części. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jedną jasną i ciemną część ciasta odkładamy do zamrażalnika na około pół godziny. Drugą jasną część ciasta równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowaną foremkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni C przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy dżem wiśniowy i następnie ścieramy ciemną część ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę bezową wykładamy na dżem i na koniec ścieramy jasną część ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 30 minut przy zamkniętym piekarniku.