Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maku
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 3 żółtka+3 białka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm).
Sposób przygotowania
Cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka przekładamy do miski, miksujemy mikserem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną margarynę (przestudzoną), miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.