Ciasto piegusek

Piegusek
Ciasto piegusek

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 żółtka+3 białka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm).

Sposób przygotowania

Cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka przekładamy do miski, miksujemy mikserem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną margarynę (przestudzoną), miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram