
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 1 mały cukier waniliowy
- około 500-600 g owoców (mogą być truskawki, maliny, borówki, porzeczki)
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).
Sposób przygotowania
Mokre składniki maślankę, jajka i olej mieszamy w jednej misce. Suche składniki cukier, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką ale tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, układamy owoce i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C około 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.