Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami
Ciasto na maślance z owocami

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 mały cukier waniliowy
  • około 500-600 g owoców (mogą być truskawki, maliny, borówki, porzeczki)

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).

Sposób przygotowania

Mokre składniki maślankę, jajka i olej mieszamy w jednej misce. Suche składniki cukier, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką ale tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, układamy owoce i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C około 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram