
Składniki
Mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
Suche:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
Dodatkowo owoce sezonowe (tyle aby pokryły wierzch ciasta).
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie 32/21 cm).
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej widelcem składniki mokre. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki i mieszamy widelcem do momentu aż ciasto będzie jednolite. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy ręką aż się wszystko sklei. Ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną foremkę, na wierzchu układamy owoce (maliny, truskawki, gruszki, jabłka, śliwki) i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 50 minut.