Ciasto marchewkowe z mascarpone

Ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe z mascarpone

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 duże marchewki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Polewa:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta można użyć pulpy z marchewki z wyciskarki. Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm).

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Następnie ucieramy mikserem jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy suche składniki i bardzo powoli wlewamy olej i mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy orzechy, marchewki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Serek mascarpone należy zmiksować z cukrem pudrem i sokiem cytryny, jak ciasto wystygnie smarujemy je polewą i dekorujemy płatkami migdałów lub połówkami orzechów włoskich.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram