
Składniki
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki oleju
- 4 duże marchewki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Polewa:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta można użyć pulpy z marchewki z wyciskarki. Ciasto pieczemy w prostokątnej formie (u mnie foremka 32/21 cm).
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Następnie ucieramy mikserem jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy suche składniki i bardzo powoli wlewamy olej i mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy orzechy, marchewki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Serek mascarpone należy zmiksować z cukrem pudrem i sokiem cytryny, jak ciasto wystygnie smarujemy je polewą i dekorujemy płatkami migdałów lub połówkami orzechów włoskich.