Ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek (mogą być też inne owoce)

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie 30/11 cm).

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kolejno jajka po dodaniu każdego chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy przez chwilę wszystko razem. Połowę ciasta przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki, układamy połowę owoców. Na owoce wykładamy resztę ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C stopni przez około 60 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram