
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 150 g borówek (mogą być też inne owoce)
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie 30/11 cm).
Sposób przygotowania
Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kolejno jajka po dodaniu każdego chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy przez chwilę wszystko razem. Połowę ciasta przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki, układamy połowę owoców. Na owoce wykładamy resztę ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C stopni przez około 60 minut.