Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka maku
- 6 łyżek miodu
- 1 szklanka wody
- 200 g wiórków kokosowych
Spód:
- 20 łyżek płatków owsianych
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
Ciasto możemy przygotować w foremce od tarty.
Sposób przygotowania
Na samym początku przygotowujemy spód ciasta. Masło rozpuszczamy i studzimy. Płatki owsiane blendujemy i przekładamy do miski. Dodajemy miód, kakao, dolewamy wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę i wstawiamy do lodówki. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami mleka i jedną szklanką wody. Gotujemy około 20 minut( często mieszając) aż kasza będzie miękka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe( trochę zostawiamy do posypania na wierzchu ciasta) i wlewamy resztę mleka. Dodajemy miód i jeszcze gotujemy około 10 minut. Kaszę przekładamy do miski, blendujemy na gładką masę. Dodajemy mak, dokładnie mieszamy. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Po przestygnięciu ciasto wkładamy do lodówki. Wierzch ciasta możemy ozdobić dodatkowo owocami.