Ciasto francuskie z budyniem i borówkami

Ciasto francuskie z budyniem i borówkami
Ciasto francuskie z budyniem i borówkami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń o smaku kawowym bez cukru
  • 1 jajko
  • 420 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g borówek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Budyń gotujemy z jedną łyżką cukru według instrukcji na opakowaniu. Używamy odrobinę mniej mleka, żeby budyń był bardziej gęsty. Odstawiamy do przestudzenia i przykrywamy folią spożywczą. W międzyczasie borówki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów. Na każdym kawałku rozkładamy przestudzony budyń i układamy borówki. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce i smarujemy boki ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram