Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 budyń o smaku kawowym bez cukru
- 1 jajko
- 420 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 200 g borówek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Budyń gotujemy z jedną łyżką cukru według instrukcji na opakowaniu. Używamy odrobinę mniej mleka, żeby budyń był bardziej gęsty. Odstawiamy do przestudzenia i przykrywamy folią spożywczą. W międzyczasie borówki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów. Na każdym kawałku rozkładamy przestudzony budyń i układamy borówki. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce i smarujemy boki ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.