Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki

Ciasto:

  • 4 niepełne szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 14 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju o temperaturze pokojowej

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 70 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier i cukier waniliowy. Powoli wlewamy ciepłe mleko i końcówką do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy bardzo dokładnie i wstawiamy do lodówki. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie zagniatamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy truskawki, posypujemy kruszonką i odstawiamy na kolejne 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram