
Składniki
Ciasto:
- 4 niepełne szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 14 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju o temperaturze pokojowej
Kruszonka:
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 70 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).
Sposób przygotowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier i cukier waniliowy. Powoli wlewamy ciepłe mleko i końcówką do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy bardzo dokładnie i wstawiamy do lodówki. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie zagniatamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy truskawki, posypujemy kruszonką i odstawiamy na kolejne 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut.