Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki

Ciasto:

  • 4 niepełne szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego o temperaturze pokojowej

Kruszonka:

  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • 5 łodyg rabarbaru

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i cukier waniliowy. Powoli dodajemy ciepłe mleko i końcówką do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto. Następnie bardzo powoli wlewamy olej i dokładnie mieszamy z ciastem. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier, mąkę i zimne masło. Zagniatamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na małe 2 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie zagniatamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wykładamy rabarbar na wierzchu posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram