
Składniki
Ciasto:
- 4 niepełne szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 14 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego o temperaturze pokojowej
Kruszonka:
- 70 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 5 łodyg rabarbaru
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i cukier waniliowy. Powoli dodajemy ciepłe mleko i końcówką do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto. Następnie bardzo powoli wlewamy olej i dokładnie mieszamy z ciastem. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier, mąkę i zimne masło. Zagniatamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na małe 2 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie zagniatamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wykładamy rabarbar na wierzchu posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut.