
Składniki
Ciasto:
- 100 g świeżych, pokruszonych drożdży
- 8 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 4 roztrzepane jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki cukru
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto układamy według podanej kolejności w składnikach (mąki dajemy tylko 4 szklanki). Nie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowanej foremce. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy, urywamy po kawałku i układamy na ciasto. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy ciasto około 45 minut.