Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe

Składniki

Ciasto:

  • 100 g świeżych, pokruszonych drożdży
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 4 roztrzepane jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki cukru

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto układamy według podanej kolejności w składnikach (mąki dajemy tylko 4 szklanki). Nie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowanej foremce. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy, urywamy po kawałku i układamy na ciasto. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy ciasto około 45 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram