Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka

Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm)

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i robimy wgłębienie, do którego wlewamy olej, wodę, ocet i na końcu dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy) i po ostudzeniu ciasta polewamy polewą czekoladową. Możemy też poukładać owoce lub posypać wiórkami kokosowymi.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram