
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm)
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i robimy wgłębienie, do którego wlewamy olej, wodę, ocet i na końcu dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę na ciasto. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy) i po ostudzeniu ciasta polewamy polewą czekoladową. Możemy też poukładać owoce lub posypać wiórkami kokosowymi.