Składniki
- 100 g masła
- 5 jajek
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- sok i otarta skórka z 2 cytryn
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce keksowej( u mnie foremka 30/11 cm).
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem , dodajemy po jednym żółtku cały czas ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy startą skórkę i sok z cytryn. Wlewamy jogurt naturalny i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy razem. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 50 minut.