Ciasto cytrynowe

Składniki

  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce keksowej( u mnie foremka 30/11 cm).

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem , dodajemy po jednym żółtku cały czas ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy startą skórkę i sok z cytryn. Wlewamy jogurt naturalny i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy razem. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 50 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram