Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe

Składniki

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść drobno pokrojonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier, rozbełtane jajka i przestudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Banany kroimy w półksiężyce i łączymy je z ciastem. Dodajemy pokrojone orzechy i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram