
Składniki
- 4 mocno dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 200 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier, rozbełtane jajka i przestudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Banany kroimy w półksiężyce i łączymy je z ciastem. Dodajemy pokrojone orzechy i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.