Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania

Masło z połową cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy resztę cukru i dalej miksujemy. Dodajemy jajko i ucieramy kilka minut. Wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy i układamy na blaszkach w dużych odstępach. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut (każdą blaszkę osobno). Chwilę czekamy przed zdjęciem z blaszki, żeby się nie pokruszyły. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram