
Składniki
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania
Masło z połową cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy resztę cukru i dalej miksujemy. Dodajemy jajko i ucieramy kilka minut. Wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy i układamy na blaszkach w dużych odstępach. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut (każdą blaszkę osobno). Chwilę czekamy przed zdjęciem z blaszki, żeby się nie pokruszyły. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.