Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 8 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wszystko dokładnie mieszamy. Kruszonkę chłodzimy w lodówce. W międzyczasie truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na połówki. Zaczynamy przygotowanie ciasta od przesiania obu mąk z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Masło przekładamy do miski i miksujemy z cukrem oraz z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy naprzemiennie przesiane składniki oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy przez kilka minut. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę i układamy na wierzchu połówki truskawek. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut.