
Składniki
- 4 średnie ugotowane buraki
- 2 gorzkie czekolady
- 100 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka nasion chia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Ugotowane buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kawałki czekolady i pod koniec wsypujemy cukier. Zbendowane buraki przekładamy do miski, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy rózgą. Powoli wlewamy rozpuszczoną masę, wsypujemy obie mąki, sodę i nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki (24 cm). Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 25 minut.