Brownie z buraka

Brownie z buraka
Brownie z buraka

Składniki

  • 4 średnie ugotowane buraki
  • 2 gorzkie czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Ugotowane buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kawałki czekolady i pod koniec wsypujemy cukier. Zbendowane buraki przekładamy do miski, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy rózgą. Powoli wlewamy rozpuszczoną masę, wsypujemy obie mąki, sodę i nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki (24 cm). Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 25 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram