
Ciasto:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść orzechów włoskich lub laskowych
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Banany obieramy, przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Jabłka obieramy, trzemy na grubej tarce i przekładamy do miski z bananami. Następnie dodajemy jajka, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki (24 cm). Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy brownie z piekarnika i przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku i polewamy równomiernie brownie i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Koniecznie do wypróbowania.
Autor
Polecam przepis pozdrawiam serdecznie.