
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek majonezu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce do pieczenia babki.
Sposób przygotowania
Foremkę do babki bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Miksujemy około 7 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz majonez. Chwilę miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy jeszcze tylko chwilę do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.