Babka pomarańczowa z majonezem

Babka pomarańczowa z majonezem
Babka pomarańczowa z majonezem

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce do pieczenia babki.

Sposób przygotowania

Foremkę do babki bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Miksujemy około 7 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz majonez. Chwilę miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy jeszcze tylko chwilę do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram