Zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów
Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki

  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 duża cebula
  • 1 por (jasna część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 l wody

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i por obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy. W dużym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, por i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Następnie wrzucamy pokrojoną włoszczyznę i smażymy razem około 5 minut. Podsmażone pomidory przecieramy przez sitko i dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilę gotujemy. Odstawiamy zupę i jak trochę wystygnie blendujemy. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram