
Składniki
- 3 kg świeżych pomidorów
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 duża cebula
- 1 por (jasna część)
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 l wody
Sposób przygotowania
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i por obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy. W dużym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, por i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Następnie wrzucamy pokrojoną włoszczyznę i smażymy razem około 5 minut. Podsmażone pomidory przecieramy przez sitko i dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilę gotujemy. Odstawiamy zupę i jak trochę wystygnie blendujemy. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.