Zupa z soczewicy i cieciorki

Zupa z soczewicy i cieciorki
Zupa z soczewicy i cieciorki

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 8 ziemniaków
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 tofu wędzone
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka soczewicy zielonej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • około 3 l wody

Sposób przygotowania

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło z oliwą i smażymy cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy włoszczyznę i podsmażamy około 5 minut. Wrzucamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut. W międzyczasie tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut i smażymy na suchej patelni. Jak warzywa będą miękkie dodajemy cieciorkę i soczewicę wraz z całą zawartością. Na koniec dodajemy usmażone tofu. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram