
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 8 ziemniaków
- kawałek pora
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 tofu wędzone
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka soczewicy zielonej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- około 3 l wody
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło z oliwą i smażymy cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy włoszczyznę i podsmażamy około 5 minut. Wrzucamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut. W międzyczasie tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut i smażymy na suchej patelni. Jak warzywa będą miękkie dodajemy cieciorkę i soczewicę wraz z całą zawartością. Na koniec dodajemy usmażone tofu. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.