Składniki
- 1 pęczek selera naciowego
- 7 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego selera
- kawałek pora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 l wody
- 330 ml śmietanki do zup 18%
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Selera i pora myjemy. Z selera zdejmujemy twarde włókna i kroimy na mniejsze kawałki, pora w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na maśle i oliwie podsmażamy cebulę, por i czosnek. Dodajemy seler naciowy, ziemniaki, imbir i pokrojony w kostkę seler. Wsypujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie dolewamy wodę i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietankę do zup i pokrojony koperek. Zupę blendujemy i podajemy posypaną koperkiem.