Zupa z selera naciowego

Składniki

  • 1 pęczek selera naciowego
  • 7 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 l wody
  • 330 ml śmietanki do zup 18%

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Selera i pora myjemy. Z selera zdejmujemy twarde włókna i kroimy na mniejsze kawałki, pora w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na maśle i oliwie podsmażamy cebulę, por i czosnek. Dodajemy seler naciowy, ziemniaki, imbir i pokrojony w kostkę seler. Wsypujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie dolewamy wodę i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietankę do zup i pokrojony koperek. Zupę blendujemy i podajemy posypaną koperkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram