
Składniki
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 młode ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą wrzucamy ziemniaki i smażymy około 4 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starte na dużych oczkach rzodkiewki. Chwilkę podsmażamy, dolewamy bulion, przyprawy i gotujemy około 15 minut do miękkości ziemniaków. Na samym końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną pokrojonym szczypiorkiem.