Zupa z rzodkiewki

Zupa z rzodkiewki
Zupa z rzodkiewki

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą wrzucamy ziemniaki i smażymy około 4 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starte na dużych oczkach rzodkiewki. Chwilkę podsmażamy, dolewamy bulion, przyprawy i gotujemy około 15 minut do miękkości ziemniaków. Na samym końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram