Składniki
- 2 duże bataty
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora( jasna część)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Bataty, bakłażana, marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę z porem, pokrojone w piórka. Chwilę smażymy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, chwilę całość podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wodą do wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości, dodajemy jogurt naturalny i odstawiamy. Jak zupa trochę wystygnie blendujemy na gładki krem.