Zupa z batatów, cukinii i bakłażana

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora( jasna część)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

Bataty, bakłażana, marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę z porem, pokrojone w piórka. Chwilę smażymy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, chwilę całość podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wodą do wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości, dodajemy jogurt naturalny i odstawiamy. Jak zupa trochę wystygnie blendujemy na gładki krem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram