
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- kawałek pora( jasna część )
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szparagi i ziemniaki, smażymy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sól i pieprz i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Zupę odstawiamy na chwilę, blendujemy i dodajemy zahartowaną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.