Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów
Zupa krem z zielonych szparagów

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • kawałek pora( jasna część )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szparagi i ziemniaki, smażymy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sól i pieprz i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Zupę odstawiamy na chwilę, blendujemy i dodajemy zahartowaną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram