Zupa krem z kabaczka

Składniki

  • 1 duży kabaczek
  • 6 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka: curry, kurkumy, lubczyku
  • 3 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania

W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka. Smażymy około 5 minut, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut. Na samym końcu wlewamy zahartowaną śmietanę, chwilę gotujemy. Odstawiamy zupę i jak trochę ostygnie blendujemy. Zupę z kabaczka podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę lub z grzankami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram