Składniki
- 1 duży kabaczek
- 6 ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka: curry, kurkumy, lubczyku
- 3 łyżki śmietany 12%
Sposób przygotowania
W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka. Smażymy około 5 minut, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut. Na samym końcu wlewamy zahartowaną śmietanę, chwilę gotujemy. Odstawiamy zupę i jak trochę ostygnie blendujemy. Zupę z kabaczka podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę lub z grzankami.