
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 200 ml śmietanki do zup
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę z czosnkiem i chwilę podsmażamy. Dodajemy ziemniaki, cukinię i chwilę całość smażymy. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut. Kiedy zupa trochę ostygnie blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę możemy podać z grzankami i posypać szczypiorkiem.