
Składniki
- 250 g jarmużu
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 250 ml śmietanki do zup
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka lubczyku
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde kawałki, por kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło z olejem, wrzucamy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy chwilkę, dodajemy jarmuż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, przyprawy i całość gotujemy około 15 minut. Jak zupa lekko wystygnie blendujemy i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.