Zupa jarmużowa

Zupa jarmużowa
Zupa jarmużowa

Składniki

  • 250 g jarmużu
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml śmietanki do zup
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde kawałki, por kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło z olejem, wrzucamy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy chwilkę, dodajemy jarmuż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, przyprawy i całość gotujemy około 15 minut. Jak zupa lekko wystygnie blendujemy i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram