
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski i lekko ugniatamy aby wyrównać ich powierzchnię. Dzielimy na cztery równe części, jedną wyjmujemy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie myjemy szpinak, osuszamy, dodajemy jajko i całość blendujemy. Do szpinaku dodajemy 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Masę szpinakową dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie się jeszcze bardzo kleić to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Z gotowej masy formujemy kluseczki delikatnie je spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Kluski wrzucamy partiami na gotujący wrzątek i gotujemy na średnim ogniu około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem np.pieczarkowym.