Zasmażana kapusta pekińska

Zasmażana kapusta pekińska
Zasmażana kapusta pekińska

Składniki

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 naturalne tofu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ser tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę i czosnek przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, cukier, lubczyk. Dolewamy wodę, dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy do miękkości kapusty. W międzyczasie podsmażamy tofu na suchej patelni. Na koniec do kapusty dodajemy ocet, pokrojony koperek i tofu. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kapustę możemy podawać z domowym pieczywem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram