
Składniki
- 1 duża kapusta pekińska
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 naturalne tofu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ser tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę i czosnek przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, cukier, lubczyk. Dolewamy wodę, dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy do miękkości kapusty. W międzyczasie podsmażamy tofu na suchej patelni. Na koniec do kapusty dodajemy ocet, pokrojony koperek i tofu. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kapustę możemy podawać z domowym pieczywem.